Fotboll - En återblick

1999-02-07 | Janne Kovacs
1988 - detta var året då några ungdomar började joxa med trasan på lunchen. Platsen var Saabs "C-plan" som låg mellan tennistältet och motionscentralen. En plan som kännetecknades som - planen som var ojämnare än en nyplöjd korpvall. Ogräset slingrade och bildade effektiv snubbeltråd kring håligheter i form av bottenlösa grytor samt kring tuvor som kunde liknas vid nergrävda folkvagnar. Alltså, en perfekt plan för att bygga upp en god teknik. Ryktet spred sig om vad som pågick och efter en tid var där både hanar och honor som slogs om skinnet. De hade så trevligt att man beslutade att starta ett mixedlag i korpen. Truppen bestod då av legender såsom Inger, Per och Inge Jangius, Lena Kindstrand, Magnus Pettersson, Eva-Christin Hallberg, Mikael Rudensten, Håkan Börjesson, Dick Nero, Gunnar Lindberg, Bertil Lindhe, Göran Svensson, Susanne och Janne Kovacs mfl. Idel, ädel, adel. Laget fick heta Dyrgriparna och skulle ledas av Inger Jangius. Nu övergick ord till handling.

Första säsongen startades 1989 i division III trots att det fanns en division IV. SUCCÉ!!!!!!! Det är bara förnamnet. Vi vann serien på ett förkrossande sett. Även Saabs cup vanns. Dessutom kom man till kvartsfinal i Linköpingscupen. Att tilläggas bör, att i cuperna deltog även lag från div 1. Två matcher från att sopa banan fullständigt alltså. Med blodad tand kastade vi oss in i Division II året därpå (1989). Ledda av Bosse "virknålen" Pettersson vann vi "The Triple". Rubbet, comprendo amigos? Division I nästa! Kunde detta vara nyttigt, månne? Vi ville ha mer. Fanns det inte något koncernmästerskap??? Dessa frågor skulle senare besvaras. Framgången tror jag skrämde vettet ur våra utmanare. Åren framöver skulle visa en tydligt vikande tendens vad gäller intresset för mixedfotboll generellt sett.

Under denna lyriska epok inträffar en fullständigt överraskande händelse. Babyboomen!!!!! Tydligen så kom många samtidigt på att det var dags att föröka sig när man är på topp eller så hade man alldeles för roligt på avslutningsfesten. Som ni förstår så är detta ödesdigert för ett mixedlag. Detta medförde att kurvan för utveckling och framgång inte längre hade samma positiva vinkel utan snarare lätt utförsbacke. Detta ledde i sin tur till att första året i division 1 (1990) resulterade i en hedrande 5:e plats i serien och semifinal i cupen. Detta resultat och att serien bestod av 6 lag konstaterade att smekmånaden var över. Nu krävdes blod svett och tårar för att kunna bli ett stabilt Division I-lag med visionen att ha roligt tillsammans.
Så här 7 år efter starten så kan jag säga att vi lyckats. Delvis, vill jag tillägga. Att bli ett stabilt division I-lag löstes genom att så pass många mixedlag lagt ned verksamheten att det numera bara finns en serie. Roligt det har vi nästan alltid, förutom när jag måste stå i mål???? Dä ä skittråkigt! Nästa gång får någon annan, som inte gör någon nytta där ute, stå. (Blev det där rätt???) . Dessutom insisterar jag på att vissa spelare tar och filar ner hornen och lämna eldgaffeln hemma framöver. Sänka kraven och lägga en tanke åt visionen vore också önskvärt. Ursäkta, jag blev visst lite djup. Det är annars lätt att bli nostalgisk. Speciellt när man får upp minnesbilder om till exempel "någon" som blir serverad en kalaspassning , vänder bort en motspelare, slår en tunnel på en annan och kommer helt ren med målvakten. Men vad tror du han gör? Skjuter ut den till hörflaggan som en trängd back. Knät i hälsenan! Numera skrattar man bara åt situationen vilket man inte gjord då.
Den senaste säsongen (1998) skiljer sig dock lite mot tidigare. Laget som leddes av Mikael "Illern" Carlzon-Klang når sin bästa placering i division I historien. En känsla av trendbrott har infunnit sig. Något är på gång. Av någon anledning verkar kommande säsong ovanligt spännande. Samtidigt är det jubileum. 10:de säsongen! Vilket sammanträffande. Vilka spelare ska bli klassiska och inskrivna i historien? Vilken ledare får förtroendet att leda laget in i historien? Som ni märkt så har jag spänt bågen. Häng på. Aktiv eller supporter. Nu ska vi tillbaka till toppen och ha skoj.

Janne Kovacs